Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Εισβολή στην Κύπρο

  Το Κυπριακό ζήτημα ξεκίνησε όταν στις 5 Νοεμβρίου του 1914 οι Άγγλοι ανακήρυξαν το νησί ως «Αποικία του Στέμματος» με σκοπό να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Άγγλων στο στρατηγικής σημασίας γι'αυτούς νησί.
  Οι Έλληνες της Κύπρου ήθελαν  αυτοδιάθεση και η Ελλάδα είχε προσφύγει στον Ο.Η.Ε. σχετικά με το θέμα αυτό. Γι' αυτό οι Άγγλοι ευνόησαν την εμπλοκή της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Τουρκίας, επιδιώκοντας την μετατροπή του Κυπριακού σε δικοινοτική διαφορά Ελληνoκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και σε διήμερη διακρατική διαφορά της Ελλάδας και της Τουρκίας.
  Ο Εθνάρχης Μακάριος επιδιώκει τη δημιουργία ανεξάρτητου Κυπριακού κράτους, γεγονός που θορυβεί τη Χούντα στην Ελλάδα που οδηγείται τελικά σε πραξικόπημα για την ανατροπή του. Τα γεγονότα αυτά δίνουν την ευκαιρία στους Τούρκους ώστε να εισβάλουν στο μαρτυρικό νησί.
  Στις 20 Ιουλίου 1974 40,000 Τούρκοι εισέβαλαν παράνομα στην Κύπρο με τη βοήθεια της αεροπορίας και του ναυτικού. Η απόβαση ολοκληρώθηκε σε 2 φάσεις, η μία σε διάστημα ενός μηνός με την άλλη, έτσι καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλος ήταν ο Τουρκικός στόλος.
  Οι Τούρκοι κατάφεραν να κάνουν κατάληψη του 37% της Δημοκρατικής Κύπρου, 200,000 Κύπριοι διώχθηκαν από τα σπίτια τους κι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, 4,000 Κύπριοι πέθαναν και 1691 δηλώθηκαν αγνοούμενοι.
  Οι Τούρκοι κατέλαβαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων παίρνοντας οποιαδήποτε πηγή εισοδήματος για τους Κύπριους.
  Η Τουρκία υποστήριζε ότι δεν πρόκειται για εισβολή αλλά για «ειρηνική παρέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού που επικρατούσε πριν από την κατάσταση του πραξικοπήματος. Επίσης η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το δικαίωμα για την επέμβασή της ήταν καταχωρημένο στη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνθήκη που δημιουργήθηκε με σκοπό να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνθήκη Εγγυήσεως δεν δίνει το δικαίωμα ένοπλης παρέμβασης στις εγγυήτριες χώρες παρά μόνο εάν η εγγυήτρια χώρα χρειάζεται να αμυνθεί σε περίπτωση εισβολής από μία Τρίτη χώρα. Επίσης τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν ένοπλη παρέμβαση από μια εγγυήτρια χώρα. Επιπλέον αν η Κυπριακή Δημοκρατία ζητήσει ένοπλη παρέμβαση και το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει το αίτημα.      Όμως ποτέ δεν εγκρίθηκε τέτοιο αίτημα από το συμβούλιο ασφαλείας, ποτέ η Κυπριακή δημοκρατία δεν ζήτησε από την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά και το ασφαλείας του Ο.Η.Ε. συνεδρίασε στη Ν. Υόρκη στις 16 Ιουλίου και δεν είχε πάρει απόφαση.
  Εντωμεταξύ η Τουρκία είχε κάνει για συμφωνία με τις Η.Π.Α για επίθεση στην Κύπρο. Επίσης η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός ζήτησε επέμβαση καθώς η Τουρκία ήταν εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο.
  Συμπερασματικά η Τούρκικη εισβολή είχε πολλές αρνητικές συνέπειες καθώς δημιούργησε πλήθος προσφύγων, είχε θύματα κι αγνοούμενους, κατέστρεψε τις οικονομικές και πολιτικές δραστηριότητες των κατοίκων του νησιού και αναστάτωσε την ειρηνική συμβίωση των κατοίκων του νησιού.




Άρτεμις Τσιανίκα
Μαριάντζελα Κατσιαβριά
Παναγιώτης Χατζηπαντελής
Α2 Γυμνασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου