Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Κύπριοι καλλιτέχνες

Μιχάλης Βιολάρης


 Ο Μιχάλης Βιολάρης  είναι δημοφιλής σύγχρονος Κύπριος τραγουδιστής, της ελαφρό-λαϊκής μουσικής, των κυπριακών τραγουδιών, και του Νέου Κύματος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 9 Ιανουαρίου του 1944, και το πραγματικό του όνομα είναι Μιχάλης Κυριάκου. Πρωτοεμφανίστηκε στην Αθήνα το 1966, στη μπουάτ «Παράγκα» όπου εκεί έπαιζε πιάνο και μεσουράνησε τη δεκαετία του '70. Έχει εμφανιστεί σε πάρα πολλές συναυλίες και περιοδείες, ενώ παράλληλα τραγουδούσε και σε διάφορα νυχτερινά κέντρα. Επίσης είχε τραγουδήσει και έντεχνα τραγούδια, κυρίως του Γιάννη Σπανού.



Αλκίνοος Ιωαννίδης
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι Κύπριος τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Η καλλιτεχνική του οικογένεια, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Αρχικά, ήθελε να σπουδάσει ντραμς, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος δάσκαλος στη Λευκωσία. Αντί αυτού, σπούδασε κιθάρα. Τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε ένα προάστιο της Λευκωσίας. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, φεύγει το 1989 για την Ελλάδα για να σπουδάσει με υποτροφία στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης, περνάει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία όμως θα εγκαταλείψει αργότερα. Το 1993 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Το 1996 και πάλι στην Επίδαυρο ερμηνεύει το ρόλο του Απόλλωνα στην Άλκηστη του Ευριπίδη. Ακόμα, έχει εργαστεί στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο . Εκτός από το θέατρο, ο Αλκίνοος ασχολείται παράλληλα και με τη μουσική. Κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο το 1993 με τίτλο<< Στην αγορά του κόσμου>> σε στίχους και μουσική του Νίκου Ζούδιαρη. Συμμετέχει και η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία τον βοήθησε σημαντικά ώστε κυκλοφορήσει ο δίσκος αυτός. Ο δίσκος γνωρίζει επιτυχία με πιο γνωστό το τραγούδι «Στην αγορά του Αλ Χαλίλι».



Ευρυδίκη
Η Ευρυδίκη Θεοκλέους είναι Κύπρια τραγουδίστρια γνωστή επαγγελματικά απλώς ως Ευρυδίκη. Τραγουδά ροκ, ποπ , και μοντέρνα λαϊκά. Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1968 στη Λεμεσό και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε στη Γαλλία όπου σπούδασε τραγούδι, θέατρο και χορό, ενώ ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο πανεπιστήμιο Berkley της Βοστώνης. Το 1989 μετακόμισε στην Αθήνα, ενώ το 1990 κυκλοφορεί η πρώτη της δισκογραφική συνεργασία με τίτλο Το πρώτο μας πάρτι. Το 1991 κυκλοφορεί την πρώτη της προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο Για πρώτη φορά. Εκπροσώπησε την Κύπρο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1992 στο Μάλμε της Σουηδίας με το τραγούδι "Ταιριάζουμε" που κατέλαβε την ενδέκατη θέση. Ακολούθησε το 1992 ο δίσκος Πόσο λίγο με ξέρεις και το Μίσησέ με (1993). Το 1994 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας εκπροσωπεί ξανά την Κύπρο με το τραγούδι "Είμαι Άνθρωπος Κι Εγώ", καταλαμβάνοντας πάλι την ενδέκατη θέση. Η Ευρυδίκη επίσης εμφανίστηκε κάνοντας φωνητικά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1983, το 1986 και το 1987. Κυκλοφορεί το 1995 το δίσκο Φθινόπωρο γυναικάς.


Μιχάλης Χατζηγιάννης

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είναι τραγουδιστής και συνθέτης, κυπριακής καταγωγής, από τις γνωστότερες μορφές του σύγχρονου ελληνικού μουσικού χώρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 5 Νοεμβρίου 1979 και η καταγωγή του είναι από την Κερύνεια. Απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας Λονδίνου ,με πτυχίο πιάνου, κιθάρας και ανώτατων θεωρητικών μαθημάτων, κυκλοφόρησε στην Κύπρο τρεις πλατινένιους δίσκους : «Σενάριο» (1995), «Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδά Δώρο Γεωργιάδη» (1997), «Επαφή» (1998). Παράλληλα με τη δισκογραφία, συμμετείχε στην μουσική παραγωγή τοu Σταύρου Σιδερά «Πυγμαλίων». Τον Μάιο του 1998, εκπροσώπησε την Κύπρο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της  Eurovision, συνθέτοντας και ερμηνεύοντας το τραγούδι «Γένεσης», αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Στην Αθήνα γνωρίστηκε με τον συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο και επιλέχθηκε να τραγουδήσει στο άλμπουμ «Άγγιγμα Ψυχής» που περιέχει την μουσική και τα τραγούδια της τηλεοπτικής σειράς του Αντένα και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1998. Ο δίσκος έγινε πλατινένιος.



Σωτήρης  Μουστάκας

Ο Σωτήρης Μουστάκας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες κωμικούς ηθοποιούς της εποχής του, βραβευμένος για την προσφορά του στην ελληνική επιθεώρηση. Γεννήθηκε το 1940 στις 17 Σεπτεμβρίου και πέθανε το 2007 στην Αθήνα. Καταγόταν από το χωριό Κάτω Πλάτρες Λεμεσού και ήταν το τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας. Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, όπου μοίραζε φυλλάδια και έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για περίοδο εφτά μηνών. Μόλις αποφυλακίστηκε τελείωσε το σχολείο και το 1958 αναχώρησε για την Αθήνα για να σπουδάσει ηθοποιία, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του. Η αγάπη του Μουστάκα για το θέατρο είχε ξεκινήσει όταν κατά την εφηβεία του ο νεαρός Σωτήρης πήγε σε μια θεατρική παράσταση του Νίκου Σταυρίδη στη Λεμεσό. Μετά το τέλος της παράστασης κι ενώ όλοι ζητούσαν αυτόγραφα από τον Σταυρίδη, ο Σωτήρης τον πλησίασε και του είπε πως θέλει να γίνει κι αυτός ηθοποιός. Ο Σταυρίδης του είπε να έρθει στην Αθήνα να τον βρει. Όταν έφτασε στην Αθήνα, έπιασε δουλειά σ' ένα εστιατόριο ως σερβιτόρος και παράλληλα έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου και κόπηκε την πρώτη φορά. Δεν το έβαλε κάτω, ξαναπροσπάθησε και πέρασε. Εκεί γνώρισε και την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου, την οποία παντρεύτηκε το 1973 και έκαναν μια κόρη, την Αλεξία.




Άννα Βίσση
H Άννα Βίσση, γεννημένη στις 20 Δεκεμβρίου 1957, είναι Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια από την Λάρνακα της Κύπρου. Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1973 όταν μετακόμισε στην Ελλάδα και υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Minos. Το 1977 έλαβε την 1η θέση στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Ας Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή" και κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με τον ίδιο τίτλο. Από τη δεκαετία του '80, η Βίσση ξεκίνησε μια αποκλειστική συνεργασία με το μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Νίκο Καρβέλα, τον οποίο παντρεύτηκε και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 28 προσωπικά άλμπουμ, έχει πρωταγωνιστήσει σε τρεις μουσικο-θεατρικές παραστάσεις ενώ έκανε βήματα και στο χώρο της τηλεόρασης. Το 2000 κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ Κραυγή, τη μεγαλύτερη εμπορική της επιτυχία καθώς ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 350.000 αντίτυπα, ενώ έγινε 7 φορές πλατινένιο σε Ελλάδα και Κύπρο και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα εμπορικότερα άλμπουμ της δεκαετίας του 2000 και ένα από τα εμπορικότερα όλων των εποχών. Ωστόσο, η κριτική είναι αμφιλεγόμενη απέναντί της, μετά τη στροφή της στην εμπορική μουσική ποπ, την οποία σηματοδότησε η συνεργασία της με τον Καρβέλα. 




Κωνσταντίνα Κροκίδη
Νίκος Μώτος
Αλέξανδρος Καλύβας
Α2 Γυμνασίου



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου