Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Τουρισμός


     Ζούμε σε μια κοινωνία, που η δομή της είναι τέτοια, ώστε παρακινεί τον άνθρωπο αλλά και το σύνολο γενικότερα, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε κατάλληλο μέσο, να προβεί σε ενέργειες που θα αποφέρουν κάποια πρόοδο και ανάπτυξη, τόσο κοινωνική όσο και οικονομική.
 
     Έτσι λοιπόν ακριβώς και ένα κράτος, οποιοδήποτε κι αν είναι, τις περισσότερες φορές – αν όχι όλες -, προσπαθεί μέσω διαφόρων τρόπων, να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις – βάσεις, για την πρόοδο της κοινωνικής και οικονομικής του δομής. Τα περισσότερα λοιπόν από τα κράτη σε παγκόσμια κλίμακα, προσπαθούν να δημιουργήσουν τα κίνητρα ή ακόμα και να τα εκμεταλλευτούν αν είναι υπαρκτά, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που προαναφέρθηκε.
     Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως τα μέσα που μπορούν να θέσουν τις βάσεις, για κάθε είδους ανάπτυξη είναι πάμπολλα. Όμως, κυρίως τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια από πολλές χώρες – μέσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα – να αξιοποιήσουν υπαρκτές προϋποθέσεις για να φέρουν κάποια πρόοδο. Το μέσο, μέσω του οποίου είναι δυνατό να καλλιεργηθεί  κάτι τέτοιο είναι ο τουρισμός.

     Όπως όλοι γνωρίζουμε και σαν Έλληνες και σαν μέλη στην κοινωνία στη χώρας μας οι προσπάθειες που γίνονται για κάτι τέτοιο είναι αρκετές. Λέγοντας όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο να θεωρήσουμε πως μέχρι πριν λίγο καιρό ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν υπήρχε. Αντιθέτως, από καιρό η Ελλάδα αποτελούσε μια από τις χώρες, που προσέλκυαν – και ακόμα προσελκύουν – ανθρώπους άλλων κρατών, αλλά και τους ίδιους τους Έλληνες. Βέβαια αυτό δεν είναι και τόσο απρόσμενο. Γιατί ακριβώς στην Ελλάδα υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος.
     Σε όλους είναι γνωστό πως από τα αρχαία ακόμη χρόνια η Ελληνική χώρα ήταν πλούσια σε φυσικές ομορφιές. Απ’ όλους γίνεται λόγος για τα πανέμορφα νησιά της, τον καταγάλανο ουρανό της και την καθάρια θάλασσα. Όλοι γνωρίζουν τις θαυμάσιες περιοχές της, τον φιλόξενο κόσμο της και τον φυσικό της πλούτο. Πολύ περισσότερο όμως είναι παγκοσμίως γνωστή για τη θαυμάσια ιστορία της, τη γεμάτη μεγαλειώδη γεγονότα, που όχι μόνο είναι γραμμένη στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, αλλά έχει αφήσει πίσω της χνάρια ολοζώντανα πουν επιβεβαιώνουν κάθε γεγονός και που δίνουν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Κι έτσι λοιπόν όλα αυτά μαζί με την παράξενη κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή και νόστιμη, η Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό έχει γίνει πόλος έλξης για τους ξένους, αλλά παραμένει και για τους ντόπιους.

     Όμως όλα αυτά, αν και αποτελούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για την έλξη των τουριστών, δεν είναι και τα μοναδικά απαραίτητα, που συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν πιο μεγάλη ανάπτυξη – κυρίως οικονομική. Γιατί, για να είναι ένα κράτος παραδεκτό από όλους για τον τουρισμό του, χρειάζεται επί προσθέτως καλή και πρακτική οργάνωση, κατάλληλες υπηρεσίες και σωστή υποδομή.
     Έτσι λοιπόν – ιδίως τα πρόσφατα χρόνια – το κράτος προσπάθησε να δημιουργήσει και άλλες προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα θέλγητρα της Ελληνικής χώρας. Δημιούργησε οργανισμούς που ασχολούνται με τουριστικά θέματα και ξεκίνησε νέες οικονομικές επιχειρήσεις με ειδικά ειδικευμένο προσωπικό για την όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών.
     Κι έτσι άρχισε η Ελλάδα να απορροφά ακόμη περισσότερο κόσμο και να αυξάνεται η τουριστική κίνηση, παράλληλα όμως να αναπτύσσεται και ο οικονομικός τομέας της Ελλάδας μέσω του τουρισμού.

     Όμως έτσι φθάσαμε σε ένα σημείο που ξεφεύγει από το κανονικό και φθάνει πλέον στα όρια του υπερβολικού και ίσως του απαράδεκτου. Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για τον τουρισμό της κυρίως από ξένες χώρες. Όμως πλέων δεχόμαστε τόσο ανεξέλεγκτα κάθε ‘’τουρίστα’’, που φθάνει στη χώρα μας, με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται επικίνδυνο και για την κοινωνία και για τη φυσική ομορφιά και για τους ίδιους τους κατοίκους της χώρας. Κι έτσι έχουμε φθάσει σε σημείο να δεχόμαστε ανθρώπους που κάθε άλλο παρά καλό κάνουν στην Ελλάδα.

     Άλλοι φέρνουν ξενόφερτα ‘’κινήματα’’ για τους νέους κυρίως, με καταστροφικές ιδιότητες για το νεανικό πληθυσμό. Άλλοι πάλι καταστρέφουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, και άλλοι τέλος προσθέτουν μια άτονη και ‘’άθλια’’ νότα στο σύνολο με αποτέλεσμα να δυσφημίζονται αρκετές πανέμορφες περιοχές.

      Όμως παρ’ όλ’ αυτά ο τουρισμός δεν παύει να αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό μέσο για την ανάπτυξη και την πρόοδο μιας χώρας. Γιατί πρέπει να επισημανθεί εδώ πως μέσω του τουρισμού αρκετά είναι τα οφέλη που δέχεται ένα κράτος.

     Πρώτα απ’ όλα δέχεται ένα άξιο λόγου συνάλλαγμα που ενισχύει οικονομικά το κράτος. Παράλληλα όμως γίνεται η προβολή του ίδιου του κράτους για τις φυσικές ομορφιές και οποιοδήποτε άλλο θετικό στοιχείο, με αποτέλεσμα το κράτος να αποκτά παγκοσμίου επιπέδου φήμη. Και πολύ περισσότερο ακόμη μέσω του τουρισμού αναπτύσσονται και πάνω σε αυτόν βασίζονται, πολλές φορές, οι φιλικές και ειρηνικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς. Είναι λοιπόν φυσικό όλα αυτά να αποτελούν κάτι παραπάνω ακόμη από θετικά για την πρόοδο ενός κράτους.
     Όμως, όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν υπάρχουν μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία, που προωθούνται από τον τουρισμό. Όμως είναι αυτός τόσο σημαντικός λόγος για να τον απορρίψουμε; Όχι φυσικά. Γιατί όπως ακριβώς ο ίδιος ο άνθρωπος – και ίσως εδώ το βάρος να πέφτει και πάνω στους ίδιους τους Έλληνες – κατόρθωσε να δημιουργήσει, να επιτρέψει αυτά τα αρνητικά οφέλη, έτσι ακριβώς μπορεί να τα καταπατήσει και να τα εξαφανίσει κατορθώνοντας να δέχεται μόνο θετικές επιδράσεις.
     Ας σκεφτούμε λοιπόν και τούτη την εκδοχή. Πρέπει να εφαρμόσουμε αυστηρότερο έλεγχο στους τουρίστες και να θέσουμε γερές βάσεις, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τις κλονίσει. Γιατί κι αν ακόμη υπάρχουν ορισμένοι, που πιστεύουν ότι ο τουρισμός στη χώρα μας είναι ιδανικός, ας προσπαθήσουν να δουν τι ακριβώς γίνεται γύρω τους. Ας στρέψουν το βλέμμα τους σε ‘κείνα τα ελληνικά νησιά που αν και είναι πράγματι θεαματικά και άξια λόγου, δέχονται την κατακραυγή από πολλούς και τελικά καταστράφηκε η εικόνα τούτων των τόπων, έστω και στο νου του επισκέπτη.
     Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε στη σωστή προσέλευση των τουριστών, σκεπτόμενοι μόνο τα οφέλη που θα μας αποφέρει. Γιατί εξάλλου είναι καθήκον όλων μας να προστατεύουμε την πατρίδα μας και να συμβάλλουμε στην πρόοδο και την ανάπτυξη της.

     Μόνο αν καταφέρουμε αυτό θα έχουμε την πραγματική αξίωση να μιλάμε για πόλο έλξης του τουρισμού στην Ελλάδα.
     Μόνο τότε θα μπορούμε να ‘μαστε πραγματικά περήφανοι για τη χώρα μας, και να μιλάμε για την Ελλάδα εκείνη που θα αγαπηθεί απ’ όλα τα έθνη και πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους κατοίκους της

 

Όμηρος Ιωάννου - Γ' Γυμνασίου
 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου