Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Željko Obradović - Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς

'' Το παραμύθι της FK Partizan .. της ομάδας που δεν υπερασπίστηκε ποτέ τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης ''
Ο Željko Obradović συγκαταλέγεται στους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, έχοντας κερδίσει οκτώ Euroleague τίτλους με τέσσερις διαφορετικές ομάδες.
Το 2009 ψηφίστηκε από τους αθλητικούς συντάκτες στην Ελλάδα ως κορυφαίος προπονητής.
Είναι αποδεδειγμένα ο κορυφαίος προπονητής - coach την ώρα ενός αγώνα.
'' Η ομάδα του η Παρτιζάν Βελιγραδίου ''
Η σεζόν 1988-89 είναι η χρονιά ορόσημο στην καριέρα του γιατί καλείτε στην Εθνική Γιουγκοσλάβίας .. προπονητής Ντούσαν Ίβκοβιτς  (σοφός) και ξεκινάει μια σχέση γιου και πατέρα ..μια πολύ δυνατή φιλία που κρατάει μέχρι και τις μέρες μας. 
Τον Željko Obradović τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα σαν παίκτη από τις μεγάλες μάχες στο τέλος της δεκαετίας του 80 όταν στα ματς Άρη - Παρτιζάν έπιανε το Νίκο Γκάλη στην άμυνα.
Η καριέρα του ως παίκτης τερματίστηκε απότομα όταν φυλακίστηκε για το θάνατο μιας γυναίκας σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όταν αποφυλακίζεται το 1991,συνεχίζει να παίζει για την Παρτιζάν. Ο πρόεδρος και θρύλος της Παρτιζάν Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς του προσφέρει ξαφνικά τη θέση του προπονητή της πρώτης ομάδας για να τον κρατήσει, και ο Ομπράντοβιτς σταματά το μπάσκετ και κάθεται στον πάγκο της Παρτιζάν, διαδεχόμενος τον Βουγιόσεβιτς. Έτσι ξεκινάει ο < θρύλος > του Ζοτς σαν προπονητή.
Η Παρτιζάν που ανέλαβε ο Ομπράντοβιτς δεν ήταν η ίδια με την ομάδα του 1988. Δεν ήταν καν η ίδια ομάδα με αυτή της προηγούμενης χρονιάς. Ο Ντίβατς είχε φύγει από το 1989 για το NBA, και ο Πάσπαλι το καλοκαίρι του 1991 είχε "κατηφορίσει" προς την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Κροατία είχε ήδη ξεσπάσει, η ενωμένη Γιουγκοσλαβία είχε διασπαστεί, και τη νέα σεζόν η Παρτιζάν ήταν αναγκασμένη να παίξει όλα της τα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια στην Ισπανία λόγω των κυρώσεων του ΟΗΕ στη Γιουγκοσλαβία, που απαγόρευαν μεταξύ άλλων να γίνονται διεθνείς αθλητικοί αγώνες στο έδαφός της. Έτσι, η ομάδα της Παρτιζάν ήταν αναγκασμένη να μετακινείται συνεχώς όλη τη χρονιά χωρίς παύση ανά την Ευρώπη!
Ο Ομπράντοβιτς, έχοντας και τις συμβουλές του Άτσα Νίκολιτς ( μεγάλος δάσκαλος της προπονητικής..),  έφτιαξε μια νέα ομάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 21,7 χρόνια, προάγοντας πολλούς παίκτες από τις ακαδημίες, όπως οι Ζέλικο Ρέμπρατσα, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Σλάβισα Κοπρίβιτσα, Νίκολα Λόντσαρ, και με ηγέτη τον (μόλις 24 χρόνων) Σάσα Τζόρτζεβιτς, ξεκίνησε την πορεία προς το όνειρο. Όντας το απόλυτο αουτσάιντερ στην Ευρωλίγκα, η Παρτιζάν τερματίζει 4η στον όμιλό της, πίσω από τις Μπανταλόνα, Εστουδιάντες και Ολίμπια Μιλάνο, όμως αυτή η 4η θέση της αρκεί για να προκριθεί στην επόμενη φάση, τους προημιτελικούς. Εκεί αντιμετωπίζει με μειονέκτημα έδρας την Κνορ Μπολόνια του επίσης πρωτάρη προπονητή Έτορε Μεσίνα.  (Είναι η χρονιά που ξεκινάει η μεγάλη προπονητική του κόντρα, με τον επίσης σπουδαίο προπονητή ΕΤΟΡΕ ΜΕΣΙΝΑ ) Το πρώτο παιχνίδι είναι το μόνο όλης της χρονιάς που παίχτηκε στο Βελιγράδι, στην κατάμεστη Χάλα Πιονίρ, με την Παρτιζάν να κερδίζει 78-65, αλλά υπήρχαν ακόμα δυο παιχνίδια στη Μπολόνια. Η Παρτιζάν χάνει στον πόντο το πρώτο (61-60), και στο τελευταίο και καθοριστικό παιχνίδι της σειράς, ενώ βρίσκεται πίσω στο ημίχρονο με 33-27, κάνει τη μεγάλη ανατροπή για να κερδίσει με 65-69 και να πάρει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Κωνσταντινούπολη, η Παρτιζάν αντιμετωπίζει στον ημιτελικό την Ολίμπια Μιλάνο του Μάικλ Ντ' Αντόνυ, και κερδίζει με 82-75. Στον τελικό της 16ης Απριλίου 1992, αντιμέτωπος είναι η Χοβεντούτ Μπανταλόνα του Λόλο Σάινθ, αποτελούμενη από τους Πρίσλεϊ, Τόμπσον, Βιγιακάμπα, τους αδελφούς Τζοφρέσα κ.ά.  Η Μπανταλόνα είχε κάνει καταπληκτική πορεία όλη τη χρονιά, βγαίνοντας πρώτη στον όμιλό της, κερδίζοντας εύκολα 2-0 την Τσιμπόνα με εξαιρετικές εμφανίσεις στους προημιτελικούς, και διαλύοντας στον ημιτελικό την Εστουδιάντες με 91-69.  Έτσι, η Μπανταλόνα φάνταζε το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, και η Παρτιζάν για άλλη μια φορά έπαιζε ως το απόλυτο αουτσάιντερ.[8] Στο ημίχρονο οι Σέρβοι προηγούνται με 40-34 και 5 λεπτά πριν το τέλος με 60-56.  Η καλή άμυνα όμως των Ισπανών μαζί με απανωτές κακές επιθέσεις και λάθη των Σέρβων, φέρνουν το παιχνίδι στο 65-62 υπέρ της Μπανταλόνα 2,5' πριν το τέλος. Στα 4 δεύτερα που απομένουν, πριν το τέλος του αγώνα, ο Ντραγκουτίνοβιτς πετάει την μπάλα στον Τζόρτζεβιτς, που με ένα απίστευτο τρίποντο, από τα 7,5 μέτρα κάνει το 71-70 δίνοντας τη νίκη και το Κύπελλο Πρωταθλητριών στην Παρτιζάν.
Αυτή την επιτυχία ακολουθεί η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Γιουγκοσλαβίας (3-0 τον Ερυθρό Αστέρα στους τελικούς) και του Κυπέλλου (105-79 την Μπόσνα) και έτσι ο Ομπράντοβιτς γίνεται ο πρώτος (και ο μοναδικός) προπονητής που κατακτά Triple Crown την πρώτη χρονιά της καριέρας του.
Την επόμενη σεζόν τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί στη Γιουγκοσλαβία, και όλες οι γιουγκοσλαβικές ομάδες, μεταξύ τους και η Παρτιζάν, αποβάλλονται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έτσι η Παρτιζάν γίνεται η μόνη Πρωταθλήτρια Ευρώπης που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον τίτλο της ..
Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΙΩΝΙΟΣ 
ФК Партизан - Желимир Обрадовић ( Σέρβικα )
Τίτλοι του Желимир Обрадовић ως προπονητής
Ευρωλίγκα
1992 Παρτιζάν
1994 Μπανταλόνα
1995 Ρεάλ Μαδρίτης
2000 Παναθηναϊκός
2002 Παναθηναϊκός
2007 Παναθηναϊκός
2009 Παναθηναϊκός
2011 Παναθηναϊκός

Κύπελλο Σαπόρτα
1997 Ρεάλ Μαδρίτης
1999 Μπένετον Τρεβίζο

Πρωταθλήματα
1992 Παρτιζάν
2000 Παναθηναϊκός
2001 Παναθηναϊκός
2003 Παναθηναϊκός
2004 Παναθηναϊκός
2005 Παναθηναϊκός
2006 Παναθηναϊκός
2007 Παναθηναϊκός
2008 Παναθηναϊκός
2009 Παναθηναϊκός
2010 Παναθηναϊκός
2011 Παναθηναϊκός
2014 Φενερμπαχτσέ/Ούλκερ

Κύπελλα
1992 Παρτιζάν
2003 Παναθηναϊκός
2005 Παναθηναϊκός
2006 Παναθηναϊκός
2007 Παναθηναϊκός
2008 Παναθηναϊκός
2009 Παναθηναϊκός
2012 Παναθηναϊκός

Τίτλοι ως προπονητής σε εθνικό επίπεδο
Ολυμπιακοί Αγώνες
1996 Serbia - Ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα
Ευρωμπάσκετ
1997 Serbia - Χρυσό μετάλλιο στην Ισπανία
1999 Serbia - Χάλκινο μετάλλιο στην Γαλλία

Μουντομπάσκετ
1998 Serbia - Χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα
'' basketball is life ''
 Μάρκος Αμαργιανιτάκης
Γ1 γυμνασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου