Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Dodo : η μασκότ του Μαυρίκιου!


Περίπου 500 μίλια ανατολικά της Μαδαγασκάρης, το νησί του Μαυρίκιου, γνωστό και ως το σμαράγδι του Ινδικού πριν αποικηθεί ακόμα από τους Ολλανδούς το 1598, παρέμενε ακατοίκητο. Το 1507, όταν προσεγγίστηκε από Πορτογάλους ναυτικούς , έγιναν διάφορες αναφορές από τους ίδιους , για ένα παράξενο και άγνωστο τότε, είδος πουλιού! Το πτηνό αυτό, όπως το περιέγραψαν ήταν  μεγαλύτερο από γαλοπούλα αλλά δεν μπορούσε να πετάξει!

Με άλλα λόγια ;;

Το Ντόντο  (Raphus cuculallatus), ήταν ένα ενδημικό πουλί που ζούσε στον Ινδικό Ωκεανό και ειδικότερα στο νησί του Μαυρίκιου, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της Μαδαγασκάρης. Πιο συγκεκριμένα, το Ντόντο , έχει ύψος περίπου 1 μέτρο, βάρος που ανερχόταν  στα 20 κιλά, είχε  ένα μεγάλο, μακρόστενο και γαμψό ράμφος, μικρά αλλά δυστυχώς "αχρείαστα" φτερά και τέλος κοντόχοντρα κίτρινα πόδια. Κύρια τροφή του αποτελούσαν τα φρούτα και τα ψάρια, τα οποία εξασφάλιζε από το δάσος και από τις όχθες λιμνών αντίστοιχα.

Προς τί το όνομα "Dodo" όμως ;;

Αξιοσημείωτο να αναφέρουμε αποτελεί το γεγονός ότι τα Ντόντο , σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν έδειχναν να παρουσιάζουν κάποιον ιδιαίτερο φόβο, απέναντι στο ανθρώπινο είδος! Έτσι λοιπόν , όταν πλησίαζαν οι άνθρωποι με σκοπό να τα σκοτώσουν, αυτά όχι μόνο παρέμεναν στην θέση τους, αλλά επίσης δεν έκαναν καμία προσπάθεια να ξεφύγουν! Σε συνδυασμό με την έλλειψη μαχητικότητας τους, γίνονταν αρκετά ευάλωτος στόχος στο κυνήγι! Όταν λοιπόν οι Πορτογάλοι έφτασαν στο νησί του Μαυρίκιου και διαπίστωσαν ότι τα πουλιά αυτά δεν έδειχναν ενδιαφέρον για τον άνθρωπο αλλά αντιθέτως  έμεναν συγκεντρωμένα μαζικά "περιμένοντας το θηρευτή τους", τους απόδωσαν το όνομα "Ντόντο", όπου "Ντόντο" , στα Πορτογαλικά , σημαίνει "ανόητος"!! Βέβαια, πιο δίκαιο θα ήταν να αποδώσουμε την ανεξήγητη έλλειψη μαχητικότητας τους σε άγνοια, παρά σε ανοησία!!

Πως εξαφανίστηκαν ;;
Εκτός από τους ανθρώπους που τα κυνηγούσαν, οι ίδιοι έφερναν μαζί τους και διάφορα ζώα, όπως χοίρους, γάτους, αρουραίους και πολλά ακόμα, τα οποία λεηλατούσαν τις φωλιές των Ντόντο! Ιδιαίτερο όμως να τονιστεί, ότι ο λόγος που τα κυνηγούσαν παραμένει ανεξήγητος, καθώς ούτε ωραία γεύση είχαν αλλά  ούτε καλό κρέας!! Από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι κατέστρεφαν  τα δάση, που αποτελούσαν το σπίτι τους! Ως συνέπεια ο αριθμός των Ντόντο μειώθηκε δραματικά, κάτι που κατέστησε το συγκεκριμένο πτηνό όπως καταλαβαίνετε, υπό εξαφάνιση! Η τελευταία καταγεγραμμένη εμφάνιση των Ντόντο, χρονολογείται πίσω στο 1662, ενώ με κάποιες αναφορές ναυαγών ναυτικών παρουσιάζουν, ως πιο πιθανή ημερομηνία, το έτος 1681!

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τα Ντόντο ;;
Δυστυχώς στις μέρες μας, δεν έχει διασωθεί ούτε ένας ολοκληρωμένος σκελετός από τα άτυχα πουλιά! Ωστόσο, έχουμε πληροφορίες από σκίτσα, ζωγραφιές και ιστορικές πηγές του 17ου αιώνα. Μάλιστα, το  Ντόνο, έγινε ευρύτερα γνωστό και μέσα από την εμφάνιση του στην γνωστή ταινία , "Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων", αλλά εξίσου και στην ταινία "Η εποχή των παγετώνων". Σήμερα το Ντόντο αποτελεί το πτηνό ορόσημο ή αλλιώς τη μασκότ του Μαυρίκιου!!

Μέχρι το επόμενο άρθρο ...
Μαριάννα Φωτοπούλου
Γ'2 Γυμνασίου 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου