Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η πέτρα του ρωμιού


Αν κάποιος ταξιδέψει στην Κύπρο, ένα αξιοθέατο το οποίο πρέπει να επισκεφθεί είναι η Πέτρα του Ρωμιού, που βρίσκεται ανατολικά από το κέντρο της Πάφου. Η τεράστια πέτρα στο άκρο της επαρχίας Πάφου είναι ένα ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα στην Κύπρο και σχετίζεται με την Αφροδίτη, την Ελληνίδα θεά του έρωτα και της ομορφιάς. Σύμφωνα με το θρύλο, αυτό το μέρος είναι το σημείο απ’ όπου βγήκε η Αφροδίτη από τα κύματα. Το ελληνικό όνομα, Πέτρα του Ρωμιού, σχετίζεται με τον Βυζαντινό ήρωα, τον Διγενή Ακρίτα. Λέγεται ότι σήκωσε τον τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα καταστρέφοντας τα πλοία του εχθρού. Ο χώρος συμπεριλαμβάνεται στην Πολιτιστική διαδρομή της Αφροδίτης.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, στη νότια περιοχή είναι και το σημείο σύγκρουσης της αφρικανικής και της ευρασιατικής γεωλογικής πλάκας που είχε ως συνέπεια τη βύθιση της πρώτης κάτω από τη δεύτερη. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του προκάλεσε τη δημιουργία της Κύπρου. Να λοιπόν γιατί η Κύπρος είναι το νησί της Αφροδίτης και να γιατί η Αφροδίτη αναδύθηκε εκεί...Γιατί βρήκε πέρασμα!

Η Κυπριακή εκδοχή του μύθου αναφέρει ότι ο βράχος της Αφροδίτης είναι το κάτω μέρος του σώματος του Κρόνου! Αυτός ο θρύλος αναφέρει ότι ο πατέρας του Κρόνου τον έκοψε κάτω από τη μέση με ένα δρεπάνι. Το ιερό της Αφροδίτης βρισκόταν στην Παλιά Πάφο και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Κούκλια. Ένας τοπικός μύθος αναφέρει ότι όποιος που κολυμπά γύρω από την Αφροδίτη ευλογείται με αιώνια ομορφιά.

Δήμητρα Δράκου
Βασιλική Μπζιώτη
Μυρσίνη Μακρή




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου