Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄

   Ο Αρχιεπίσκοπος  Μακάριος Γ’ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1913 στο χωριό Άνω Παναγιά της επαρχίας της Πάφου στην Κύπρο. Το κανονικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Μούσκος. Οι γονείς του ήταν ο Χριστόδουλος Μούσκος και η Ελένη Αθανασίου.
  Το 1926 σε ηλικία 13 ετών μπήκε  στο Μοναστήρι του Κύκκου ως δόκιμος μοναχός, όπου και έλαβε την πρώτη κατήχηση και  εκπαίδευση. Στις 7 Αυγούστου του 1938 χειροτονήθηκε διάκονος και μετονομάστηκε από Μιχαήλ σε Μακάριο. Το 1948 του προσφέρθηκε υποτροφία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ.Από το 1950 ήταν αρχιεπίσκοπος της αυτοκεφαλής ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Μακάριος από την αρχή έδειξε τις ικανότητες του στην ηγεσία της Εκκλησίας. Οι σχέσεις του όμως με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου που διοικούσαν την Κύπρο δεν ήταν καθόλου καλές.
  Οι έντονες προσπάθειες ( με όλους τους δυνατούς τρόπους) του Αρχιεπισκόπου Μακάριου για την υπόθεση της ανεξαρτησίας της Κύπρου οδήγησαν τις Αγγλικές αρχές να τον εξορίσουν για ένα χρόνο στις Σεϋχέλλες, στις 9 Μαρτίου του 1956.Όταν αφέθηκε ελεύθερος τον κάλεσαν στο Λονδίνο όπου υπέγραψε  την Συμφωνία του Λονδίνου κατά την οποία η Κύπρος πλέον ήταν ένα ελεύθερο κράτος.Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που έγιναν στην Κύπρο ο Μακάριος βγήκε ο Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Στις 8 Μαρτίου του 1970 πραγματοποιήθηκε μια δολοφονική απόπειρα εναντίον του Μακάριου. Όμως εκείνος δεν έπαθε τίποτα σε αντίθεση με τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος τραυματίσθηκε αλλά ευτυχώς κατάφερε να το προσγειώσει σε ένα οικόπεδο κοντά στην Αρχιεπισκοπή.
  Ο Μακάριος Γ’ αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του ως Πρόεδρος της Κύπρου αποτελούσε για τον κυπριακό λαό αναγνωρισμένη προσωπικότητα του τότε Ελληνισμού, ειδικά του Κυπριακού αγώνα, αλλά και λόγο της προϊστορίας του καθώς και του ρόλου του.Επίσης,το κύρος του και η ηθική επιβολή του είχαν προσδώσει διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση ακόμα και στον Αραβικό Κόσμο οι οποίοι είχαν διαφορετική θρησκεία.Συμμετέχοντας και στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, δηλαδή μιας ομάδας με συγκεκριμένη ιδεολογία.
  Ο Μακάριος εκλέχτηκε αρκετές φορές πρόεδρος της Κύπρου. Την τρίτη φορά οι τρεις Μητροπολίτες της Κύπρου αποφάσισαν  την καθαίρεση  του Μακάριου από τα αξιώματα επειδή δεν ανταποκρίθηκε στην απαίτηση να παραιτηθεί από πρόεδρος.Η πράξη αυτή των μητροπολιτών καταδικάστηκε από το λαό και  δεν αναγνωρίστηκε από τους Αρχηγούς των Ορθόδοξων Εκκλησιών.  Η διεθνής αναγνώριση ήταν ακόμη μεγαλύτερη και δεδομένη αφού ο ωφελούμενος σεβασμός στο σχήμα του αρχιεπισκόπου δεν αμφισβητούνταν.
 Όμως ο Μακάριος προκαλούσε την δυσαρέσκεια των ελληνικών κυβερνήσεων,ειδικά από το 1953.
  Το 1974 η στρατιωτική Χούντα της Αθήνας έκανε πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακάριου. Ο Αρχιεπίσκοπος κατάφερε να σωθεί την τελευταία στιγμή και διέφυγε την επόμενη μέρα μέσω της Μάλτας, στη Βρετανία και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου και μίλησε στο Συμβούλιο Ασφάλειας του Ο.Η.Ε..Μερικές μέρες μετά από το πραξικόπημα η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία και εισέβαλε στην Κύπρο όπου και κατάφερε να κατακτήσει ένα μέρος της (37%). Τρία χρόνια μετά το πραξικόπημα ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεβίωσε από καρδιακό έμφραγμα στην ηλικία των εξηντατεσσάρων χρονών.




Γιώργος Κλαδάκης
Γιάννης Μπούμπαλης
Μαρία - Ναταλία Παπαδημητρίου
Α1 Γυμνασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου