Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Βδομαδιάτικοι μαθηματικοί διαγωνισμοί ο μικρός Απολλώνιος(*) .


Οι κανόνες:

-          Κάθε Δευτέρα θα αναρτώνται  στο Blog-aki μας δύο μαθηματικά προβλήματα ένα για τους μαθητές του Γυμνασίου και ένα για τους μαθητές του  Λυκείου.  

-          Κάθε μαθητής που ενδιαφέρεται για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό πρέπει να απαντήσει στο πρόβλημα μέχρι το τέλος της εβδομάδας (δηλαδή μέχρι το βράδυ της  Κυριακής).

-          Οι λύσεις των μαθητών θα αξιολογούνται και στο τέλος κάθε μήνα θα αναρτώνται στο Blog-aki μας τα ονόματά τους .

-          Οι νικητές θα βραβεύονται και θα παίρνουν δώρο ένα βιβλίο.

-          Οι λύσεις θα στέλνονται στο myblog42@gmail.com   γραμμένες σε word .

-          Κατ’ εξαίρεση η πρώτη βράβευση θα αφορά την περίοδο μέχρι 31-12-13 και οι νικητές θα αναρτηθούν στις 10-1-14

 

 

 

 

(*)Ο Απολλώνιος ο Περγαίος (ή Περγεύς) υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μαθηματικούς  γεωμέτρες και  αστρονόμουςτης αλεξανδρινής εποχής. Γεννήθηκε περί το 260 π.Χ. (ή σύμφωνα με άλλους μελετητές περί το 246 με 221 π.Χ.), στην Πέργη της Παμφηλίας, μια πόλη κοντά στην Αττάλεια της Μ. Ασίας. Σπούδασε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια κοντά στους συνεχιστές του Ευκλείδηκαι συνέγραψε γύρω στα 21 έργα μαθηματικών, γεωμετρίας, αστρονομίας και μηχανικής, που χωρίζονταν σε υποκατηγορίες τόμων εκ των οποίων διασώθηκαν μόνο τέσσερα με γνωστότερο εξ’ αυτών το έργο «Κωνικά» το οποίο αποτελείται από 8 βιβλία.
Δίδαξε στο Μουσείο της Αλεξάνδρειας στην «Αίθουσα 5» εξ'ού και του προσδόθηκε το προσωνύμιο Απολλώνιος ο Ε’. Οι σύγχρονοι του έτρεφαν μεγάλο θαυμασμό για το έργο του, τόσον ώστε τόλμησε να ασκήσει κριτική σε έργα του Ευκλείδη και ενίοτε να προτείνει ριζικές τροποποιήσεις σε μερικά σημαντικά τμήματα των ευκλείδειων «Στοιχείων». Ο μαθηματικός – ιστορικός Πάππος ο Αλεξανδρινός (3ος αι. μ.Χ.) τον περιγράφει ως υπερόπτη στον χαρακτήρα αναφέροντας ότι υποτιμούσε τους άλλους γεωμέτρες, και ότι κατά πάσα πιθανότητα πυροδότησε εξ αφορμής αυτού τον Αρχιμήδη να αποστείλει δια αλληλογραφίας στον Ερατοσθένη, εκουσίως λαθεμένα θεωρήματα «για τον έλεγχο των γνώσεων εκείνων των καθηγητών του Μουσείου που θεωρούσαν τον εαυτό τους ως αυθεντίες». Εικάζεται ότι υπήρξε νεότερος του Αρχιμήδη σε ηλικία, γεγονός που προκύπτει απ’ το ότι ο Αρχιμήδης ονομάζει την παραβολή ως «ορθογωνίου κώνου τομή», ενώ απ’ την Απολλωνίου και έπειτα εποχή καθιερώθηκαν οι νεότερες ορολογίες «παραβολή», «έλλειψη», «υπερβολή».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου