Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο «Πλούτος» στο Ηρώδειο


  Στις 5 Οκτωβρίου 2013 το σχολείο μας επισκέφθηκε για ακόμα μια φορά τον χώρο του Ηρωδείου θεάτρου με σκοπό την παρακολούθηση της γνωστής από την αρχαιότητα κωμωδίας «Πλούτος» του Αριστοφάνη . Η κωμωδία αυτή αποτελεί το τελευταίο σωζόμενο έργο του Αριστοφάνη. Την σκηνοθεσία, την μετάφραση αλλά και την επιμέλεια της μουσικής ανέλαβε ο Διονύσης Σαββόπουλος. Σε αυτήν ο συγγραφέας σχολιάζει τις πάντα επίκαιρες κοινωνικές ανισότητες, διακωμωδεί την κακή διανομή του πλούτου αλλά και την διαφθορά που ο πλούτος συνήθως επιφέρει. 
  Πιο συγκεκριμένα, τυφλός ο Πλούτος κυκλοφορεί ατημέλητος και γέρος. Ο Δίας τον τύφλωσε, επειδή είχε απειλήσει να δίνει τα δώρα του μόνο στους ενάρετους. Όταν με τη συμβολή του Αθηναίου Χρεμύλου ξαναβρίσκει το φως του, όλοι γίνονται πλούσιοι. Στον αντίποδα ο Αριστοφάνης τοποθετεί την Πενία, που ως καλή δασκάλα προσπαθεί να πείσει ότι το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Αρνούνται όμως να την ακούσουν και έτσι δέχονται τις συνέπειες!
  Το μήνυμα αυτής της παράστασης είναι διαχρονικό. Ο τίτλος «Πλούτος» αποτελεί μια σύγχρονη αλληγορία, κάτι που ο σκηνοθέτης εκμεταλλεύτηκε! Στο τέλος της παράστασης οι γνώμες ήταν πολλές και διαφορετικές. Το μόνο σίγουρο είναι πως γίναμε θεατές στην δραματοποίηση μιας πρωτότυπης και ενδιαφέρουσας εκδοχής της κωμωδίας του Αριστοφάνη!

Τσομπάνογλου Σουζάνα Γ1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου