Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ιστιοπλοΐα

 Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο. Το όνομά της είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν τα σκάφη για να ταξιδεύουν. Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια (ιστούς), και με τη βοήθεια του αέρα τα σκάφη που ονομάζονταν ιστιοφόρα αρμένιζαν στις θάλασσες όλου του κόσμου. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν πολλά τέτοια σκάφη, που όμως διατηρούν τις μηχανές ως βοηθητικές, σε περίπτωση που επικρατεί άπνοια, δηλαδή δεν φυσάει αέρας.
  Στην εποχή μας, όταν γίνεται λόγος για ιστιοπλοΐα, γίνεται για το άθλημα που είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση.
  Η εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι πολύ μεγάλη, γι' αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Σκαφών μεγάλων που προορίζονται για αγώνες ανοικτής θάλασσας και σκαφών για αγώνες τριγώνου. Τα σκάφη ανοικτής θάλασσας είναι τριών κατηγοριών, που δεν έχουν «στάνταρ» (σταθερά) χαρακτηριστικά, αφού το κάθε εργοστάσιο έχει τη δική του ναυπηγική τεχνική ("πατέντα"). Αντίθετα, τα λεγόμενα σκάφη τριγώνου έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και με αυτά ασχολούνται περισσότεροι αθλητές, αφού είναι για ένα, δύο ή τρεις το πολύ αθλητές. Στα σκάφη ανοικτής θάλασσας επιβαίνουν πολλοί αθλητές, καθώς μπορούν να συμμετέχουν 9, αλλά και 15.
  Η ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο πιο  διαδεδομένο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό, και φυσικά περιλαμβάνεται ως αγώνισμα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

  Τα πιο γνωστά είδη σκαφών και κατηγοριών στην Ελλάδα είναι:

470

  Μήκος 4,7 μ., πλάτος 1,7 μ., τρία πανιά με επιφάνεια 12,7 μ2. Είναι για δύο άτομα και έχει γίνει ολυμπιακή κατηγορία από το 1976. Πανελληνιονίκες για το 1991 και το 1992 ήταν οι Πασχαλίδης- Ζαμπέτογλου του ΝΑΟΚΘ. Από το 1996 ως το 2003 πρωταθλητές Ελλάδας αναδείχθηκαν συνεχόμενα οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης του ΝΟΘ. Το 1995 οι Κοσματόπουλος Τριγκώνης αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατηγορία ανδρών και ήταν 2οι το 2002. Από το 2000 ως το 2003 οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά κατέκτησαν τον παγκόσμιο τίτλο στις γυναίκες κλείνοντας την ξέφρενη πορεία τους με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Υπάρχει και η κατηγορία 420 που απλά έχει πιο μικρό εμβαδόν πανιού.
Finn

  Μήκος 4,5 μ., πλάτος 1,3 μ., ένα πανί επιφάνειας 10μ2. Είναι για έναν αθλητή και αυτό το σκάφος περιλαμβάνεται ως ολυμπιακή κλάση από το 1952. Πανελληνιονίκης 1991 και 1992 ήταν ο Αρμάντο Ορτολάνο του ΝΟ Καλαμακίου. Καλύτερη ελληνική επίδοση ήταν το αργυρό μετάλλιο του Ηλία Χατζηπαυλή στο Κίελο της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1972.

Europe


Μήκος 3,4 μ., πλάτος 1,4 μ. μ' ένα πανί και επιφάνεια 7,1 μ2. Είναι για έναν αθλητή και έχει αποτελεί ολυμπιακή κλάση από το 1989. Πανελληνιονίκης για το 1992 ήταν η Νικολέτα Δεληγιάννη του ΟΦΘ Θεσσαλονίκης.

Tornado


  Τύπος καταμαράν. Μήκος 6,09 μ., πλάτος 3,02 μ., δύο πανιά με επιφάνεια 20,4 μ2. Είναι για δύο άτομα και έχει γίνει ολυμπιακή κατηγορία από το 1976. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια για να ασχοληθούν κάποιοι Έλληνες αθλητές. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ένα από το πιο αξιόμαχα πληρώματα στον κόσμο αποτελούμενο από τους Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κώστα Τριγκώνη, αθλητές του Ν.Ο.Θεσσαλονίκης.
Laser 4.7
  Είναι ένα σκάφος με μήκος 4.2 μέτρα, πλάτος 1.2 μέτρα
  Και έχει εμβαδόν πανιού 4.7 τετραγωνικά μέτρα. Δεν αποτελεί ολυμπιακή κατηγορία αν και στην Ελλάδα είναι η πιο δημοφιλής και περιζήτητη. Είναι για έναν αθλητή ο οποίος μπορεί να πάει σε αυτήν την κατηγορία μετά τα 14 του χρόνια αναλόγως το ύψος του και τα κιλά του. Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλες 2 κατηγορίες που έχουν ίδιο σκάφος και το μόνο που αλλάζει είναι το εμβαδόν του πανιού. Αυτές είναι:

Laser Radial

  Έχει εμβαδόν πανιού 5,2 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί ολυμπιακή κατηγορία μόνο των γυναικών.

Laser Standard

  Έχει εμβαδόν πανιού 7.1 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί ολυμπιακή κατηγορία μόνο για τους άνδρες διότι απαιτεί άψογη φυσική κατάσταση. Ο αθλητής που θα μας εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ο Αντώνης Μπουγιούρης.

Όπτιμιστ


  Μήκος 2,3 μ., πλάτος 1,13 μ., ένα πανί με επιφάνεια 3,5 μ2. Είναι για ένα νεαρό αθλητή μέχρι 14 ετών. Έπειτα ο νεαρός αθλητής αλλάζει κατηγορία από οπτιμιστ σε laser 4.7.

 Τα περισσότερα αγωνιστικά σκάφη έχουν πανιά - ιστία που ονομάζονται μαΐστρα (μεγίστη), φλόκος (το πλωριό πανί) και μπαλόνι (συμμετρικό/ασύμμετρο). Οι διαστάσεις, το υλικό κατασκευής, η επιφάνεια και οι αντοχές των ιστίων διαφέρουν από κλάση σε κλάση.


  Προσωπικά ήμουν στην κατηγορία laser 4.7 (νομίζω πως φαίνεται επειδή έχω γράψει τα περισσότερα ;) )και μπορώ να σας πω πως η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση και πολύ συντονισμένη σκέψη καθώς για να πλεύσεις σωστά χρειάζεται να σκέφτεσαι συνεχώς το πανί σου, την  ένταση και τη φορά του ανέμου, τα κύματα της θάλασσας αλλά και τους υπόλοιπους συναθλητές σου. Επίσης απαιτεί πολύ καλό ένστικτο και γι’ αύτο δεν είναι ένα δημοφιλές άθλημα όπως το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο γιατί χρειάζεται πολύ συγκεκριμένα πράγματα που δεν τα έχουν πολλοί άνθρωποι. Τέλος, αυτό που θα ήθελα να τονίσω πως όλοι μόλις ακούμε τη λέξη ιστιοπλοΐα σκεφτόμαστε ήρεμη θάλασσα με την παρέα μας, το καλοκαίρι…αλλά δεν είναι έτσι. Η ιστιοπλοΐα σαν άθλημα είναι πολύ σκληρή καθώς πρέπει να αντιμετωπίζεις πολύ ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά πολλές φορές και το πώς θα επιβιώσεις…δεν είναι καθόλου εύκολο…Για παράδειγμα, πολλές φορές χιονίζει και έχει 7 μποφόρ και πρέπει να κάνεις προπόνηση…απορείς λοιπόν με τον εαυτό σου για το πώς επιβιώνεις σε τέτοιες συνθήκες…Δυστυχώς δεν μπορώ να το περιγράψω γιατί μπορεί να αντιμετωπίζεις πολλές από τις δυσκολίες που ανέφερα, αλλά σου αρέσει και αυτή η ηρεμία που νιώθεις όταν συνειδητοποιείς ότι είσαι μόνος σου μέσα στη θάλασσα. Η εμπειρία αυτή λοιπόν είναι ανεκτίμητη…Μακάρι να μπορούσα να περιγράψω τους λόγους για τους οποίους ασχολήθηκα με την ιστιοπλοΐα και γιατί πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο έχω κάνει στη ζωή μου αλλά ακόμα δεν έχω καταλήξει  τι ήταν αυτό που με ώθησε και πολλές φορές αναρωτιέμαι και η ίδια .Θα μπορούσα να γράψω άπειρες σελίδες για το συγκεκριμένο άθλημα αλλά κάπου πρέπει να σταματήσω .Σας ευχαριστώ πολύ όσους το διαβάσατε μέχρι εδώ.
Δαφνή Μαντώ
Γ2 γυμνασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου