Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Πάφος

 Ιστορία της Πάφου

  Ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος αναφέρει τον Κινύρα ως ιδρυτή της Πάφου.Επίσης ο Παυσανίας και ο Όμηρος αναφέρουν σαν ιδρυτή της Πάφου και της Παλαίπαφου τον Αγαπήνορα. Τα κυπριακά βασίλεια είναι γνωστό ότι διαλύθηκαν κατά τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα από τον Πτολεμαίο Α', έναν από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Λίγο πιο πριν ο τελευταίος βασιλιάς της Πάφου, ο Νικοκλής, είχε μεταφέρει την έδρα του βασιλείου του δυτικότερα, σε που ονομάσθηκε Νέα Πάφος.
  Κατά τα ελληνιστικά χρόνια η Πάφος έγινε πρωτεύουσα της Κύπρου. Όταν η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, το 58 π.Χ., παρέμεινε πρωτεύουσα της Κύπρου και έδρα των Ρωμαίων κυβερνητών του νησιού.
  Το 45 μ.Χ. έφθασαν στην Πάφο οι απόστολοι Βαρνάβας, Παύλος και Μάρκος, κατά τη διάρκεια της πρώτης αποστολικής περιοδείας στην Κύπρο. Εκεί είχε κηρύξει το Χριστιανισμό και ενώπιον αυτού τούτου του Ρωμαίου κυβερνήτη, του Σεργίου Παύλου, ο οποίος και αποδέχθηκε τη νέα θρησκεία. Έτσι, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από έναν Χριστιανό.
  Κατά τα βυζαντινά χρόνια η Πάφος έχασε τα πρωτεία, επειδή πρωτεύουσα έγινε η Σαλαμίς. Οι σεισμοί αλλά και οι επανειλημμένες αραβικές επιδρομές, μεταξύ του 7ου και του 10ου μ.Χ. αιώνα, οδήγησαν την πόλη στην παρακμή. Η πόλη γνώρισε τη μεγαλύτερή της παρακμή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.Η πόλη μπορεί να θεωρηθεί πως γνωρίζει ακμή μετά το 1974, όπου αρκετοί πρόσφυγες είχαν μετακινηθεί εδώ λόγω της Τούρκικής εισβολής. Σήμερα είναι μια πόλη γραφική και συνάμα σύγχρονη, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ' τις υπόλοιπες πόλεις του νησιού.

 Πολιτισμός

  Η Πάφος,πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου,υπάρχει περίπου 4.000 χρόνια.Η Πάφος διαθέτει ένα μεγάλο ,ανοιχτό μουσείο το οποίο δημιουργήθηκε από την μεγάλη κληρονομιά της.Στην πόλη αυτή τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές οι οποίες έφεραν στο φως ψηφιδωτά στην τοποθεσία της Κάτω Πάφου,της οικίας του Αιώνος και του Θησέως.Τα ψηφιδωτά αυτά θεωρούνται πραγματικός θησαυρός,αφού άντεξαν στο χρόνο(16 αιώνων)μέχρι την τυχαία ανακάλυψη τους.Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι Τάφοι των Βασιλέων,οι οποίοι πιστεύεται πως αποτελούν νεκροταφείο πλουσίων της Ρωμαϊκής εποχής.Τα πιο σύγχρονα μνημεία της Πάφου είναι το κάστρο «Σαράντα Κολώνες»,που βρίσκεται στο λιμάνι της και έχει χτιστεί για να το προστατεύει.
Αξιοθέατα

  Η Πάφος  βρίσκεται στη νότια δυτική ακτή της Κύπρου, περίπου 70 χλμ. βόρεια δυτικά της Λεμεσού, 135 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Λευκωσίας, 135 χιλιόμετρα δυτικά της Λάρνακας. Η τυπική κεντρική παραλία της Πάφου (ανατολικά του κάστρου της Πάφου) είναι πολύ καλά οργανωμένη, διαθέτει το οικολογικό σήμα της Γαλάζιας Σημαίας, σχετικά σκουρόχρωμη άμμο, κυματοθραύστες και πολυτελή ξενοδοχεία.  Βόρεια του κάστρου της Πάφου, θα συναντήσετε τον Κόλπο των Κοραλλίων, που θεωρείται από πολλούς σαν η καλύτερη παραλία της Πάφου, καθώς και λιγότερο προσβάσιμες παραλίες όπως η παραλία Κοτσιά
  Πιο μακριά, 25 χιλιόμετρα ανατολικά της κεντρικής Πάφου, μπορεί κανείς να επισκεφθεί (και να κολυμπήσει ) την Πέτρα του Ρωμιού, ίσως στο πιο γνωστό αξιοθέατο της Κύπρου.  Σύμφωνα με το μύθο, η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς κατά την ελληνική μυθολογία (Venus για τους Ρωμαίους), γεννήθηκε και αναδύθηκε από τη θάλασσα εδώ.  Η Αφροδίτη είχε πολύ σημαντική παρουσία στην αρχαία Πάφο, και κοντά στο χωριό Κούκλια (7 χλμ. ανατολικά της Πάφου), υπάρχει το ιερό της, στον χώρο που είναι γνωστός σας ‘Παλαίπαφος’.  Η πόλη της Πάφου (ή Νέα Πάφο) αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της Ουνέσκο και ταπανέμοργα ψηφιδωτά της Πάφου έχουν κεντρική θέση στην κληρονομιάς της πόλης.
  Το κρασί και το αμπέλι παίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή της ορεινής  Πάφου .Σας συστήνουμε ιδιαίτερα μια στάση σε ένα από τα τοπικά οινοποιεία (π.χ. στο χωριό Κάθηκα, Στατός Άγιος Φώτιος, Παναγιά και Κανναβιού).
  Βόρεια του Κόλπου των Κοραλλίων, υπάρχει πολύ ενδιαφέρουσα περιπατητική διαδρομή κοντά σε βραχώδεις σχηματισμούς, νησάκια και 2 ομάδων θαλασσινών σπηλιών (στην ακτή του χωριού Πέγεια).
  Η Πάφος βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα από το νότιο άκρο της χερσονήσου του Ακάμα (το Φαράγγι του Άβακα είναι στο νότιο άκρο και αίναι εξαιρετικό για σύντομη πεζοπορία).  Ο Ακάμας προσφέρει πληθώρα επιλογών για τον φυσιολάτρη και συναφείς δραστηριότητες (πεζοπορία, πτηνοπαρατήρηση, μελέτη της φύσης, ορεινή ποδηλασία, κολύμπι).  Το Δάσος Πάφου δάση και η οροσειρά του Τροόδους γενικά, δεν είναι μακριά και προσφέρονται για ημερήσια εκδρομή και μια αξέχαστη εμπειρία (πράσινη Κύπρος, δάση, κατάφυτες κοιλάδες, γραφικά πετρόκτιστα κυπριακά χωριά) και αποτελούν μια μεγάλη αντίθεση με τη σύγχρονη πόλη της Πάφου.
  Η Πάφος διαθέτει πολλά ξενοδοχεία και πολλά πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται ακριβώς πάνω στην παραλία, στην ακτογραμμή της κεντρικής Πάφου, ανατολικά του φρουρίου της Πάφου, ή βόρεια, σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων. 

Εικόνες από την Πάφο








 Άλκης Αρμακάς
Ελένη Καρύδη
Σοφία Μωρέ
Α1 Γυμνασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου