Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Λεύκαρα

  Τα Λεύκαρα είναι κωμόπολη της Λάρνακας. Είναι γνωστό για τα κεντήματα , τα λεγόμενα λευκαρίτικα αλλά και την αργυροχοϊα του. Το όνομα του προέχεται από το λευκό χρώμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων των βουνών. Το χωριό χωρίζεται στα Πάνω και στα Κάτω Λεύκαρα . Τα Λεύκαρα βρίσκονται στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους , σε υψόμετρο περίπου 500μ. και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Λάρνακα . Σύμφωνα με έναν θρύλο , ο Λεονάρντο ντα Βίντσι επισκέφθηκε το χωριό το έτος 1481, με σκοπό να  αγοράσει ένα κέντημα για την αγία τράπεζα του Μιλάνο .
  Από παλιά το εμπόριο των τοπικών κεντημάτων ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο . Όμως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο το εμπόριο των κεντημάτων δέχτηκε πολύ μεγάλο πλήγμα . 
  Παλιότερα στο χωριό υπήρχε σημαντική Τουρκοκυπριακή παρουσία που εξαφανίστηκε μετά την Τουρκική εισβολή . Στις μέρες μας υφίστανται ακόμα τα παλιά Τζαμιά . 
  Επίσης στα Λεύκαρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων από όλες τις κατηγορίες . Τη γεωγραφική τοποθεσία του χωριού επηρέασε η ύπαρξη υπόγειων υδάτων καθώς παλιά το χωριό επεκτεινόταν κοντά στη φυσική πηγή που ζώνεται μέχρι σήμερα και αργότερα επεκτάθηκε κι άλλο . Δημιουργήθηκαν πηγάδια και σήμερα υπάρχει δίκτυο ύδρευσης σε όλα τα σπίτια.
  Όσον αφορά την αρχιτεκτονική των Λευκάρων , η δόμηση τους είναι συνεχής και πυκνή . Οι τοίχοι πετρόκτιστοι και ψηλοί μαζί με τα λιθόστρωτα και πλακόστρωτα δρομάκια δημιουργούν ένα ανθρώπινο περιβάλλον εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο . Τα διάσημα πετρώματα των Λευκάρων τα παλιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή σπιτιών και για πολλές ακόμα δουλειές ενώ τώρα πια αυτό σιγά σιγά αλλάζει επειδή χρησιμοποιούνται καινούρια δομικά υλικά.







Αδάμ Ραφαήλ
Καμπόλη Σωτηρία
Μονογιούδη Φαίδρα
Α1 Γυμνασίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου