Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ελεύθερη πτώση από τη στρατόσφαιρα με ταχύτητα μετεωρίτη!

Ο ατρόμητος Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ πήδηξε από ύψος 39.000 μέτρων
Ο "Τρομερός Φέλιξ", που γράφτηκε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πήδηξε από τη στρατόσφαιρα, δημιούργησε εντυπώσεις και άφησε άφωνο όλο τον κόσμο. Στην τελευταία του πρόβα πριν από την ιστορική απόπειρα να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που σπάει το φράγμα του ήχου πέφτοντας σε ελεύθερη πτώση, ο περιπετειώδης Αυστριακός πιλότος Φέλιξ Μπάουμγκαρτνερ πήδηξε από ένα αερόστατο σε ύψος 29.455 μέτρων και έπεσε στην έρημο του Νιου Μέξικο αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι 862 χιλιόμετρα την ώρα. Στόχος του «σύγχρονου Ίκαρου», όπως έχει επιτυχώς χαρακτηριστεί, ήταν να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει από το 1960 o Αμερικανός πιλότος Τζο Κίτινγκερ, ο οποίος πραγματοποίησε άλμα από τα 31.330 μέτρα και ανέπτυξε ταχύτητα 988 χιλιομέτρων την ώρα, ή Μach 0,9. «Ήταν ανέκαθεν το όνειρό μου. Μόνο ένα βήμα έχει μείνει μέχρι τον τελικό μας στόχο» δήλωσε ο 43χρονος πιλότος και αλεξιπτωτιστής μετά την επιστροφή του στη Γη.
Πράγματι, στις 14 Οκτωβρίου 2012 προέβη σε ένα αδιανόητο για τον ανθρώπινο νου εγχείρημα: πήδηξε από ύψος 39.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης και με ταχύτητα που ξεπέρασε τα 1.110 χλμ./ώρα προσγειώθηκε στο Μεξικό. Μετά από 2,5 ώρες ανόδου που τον έφεραν στα 39 χιλιόμετρα, η κάψουλα άνοιξε και ο «Ατρόμητος Φέλιξ» πήδηξε στο κενό και έφτασε με ασφάλεια στο έδαφος μερικά λεπτά αργότερα. Το αλεξίπτωτο ήταν ανοιχτό στα τελευταία τέσσερα λεπτά και 44 δεύτερα, δηλαδή στα 1.500 μέτρα από το έδαφος. Στο ξεκίνημα της πτώσης του ο Αυστριακός, φορώντας μια στολή ικανή να τον προφυλάξει ως προς την πίεση και το ψύχος, είχε ταχύτητα μεγαλύτερη του ήχου! H συνεργασία αυτή του Μπάουμγκαρτνερ με τη Redbull, ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Stratos (από το «στρατόσφαιρα»), έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον της NASA, η οποία συλλέγει δεδομένα για την ανάπτυξη συστημάτων εκτάκτου διαφυγής για αστροναύτες.
Το τρομερό αυτό επίτευγμα του Φέλιξ, μας δίνει ελπίδα για να πραγματοποιήσουμε και τις δικές μας επιθυμίες ή στόχους, αφού αποδεικνύει τις απίστευτες δυνατότητες του ανθρώπου! Γενικά, στην σημερινή εποχήπρέπει να βλέπουμε την θετική μεριά των πραγμάτων για να παίρνουμε θάρρος και να κοιτάμε μπροστά.
Βάσσης Ξενοφών Β2




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου